İnşaat Mühendisliği Bölümü 1978 yılında kurulmuş ve 1979 yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Üniversitemizin birçok bölümü gibi İnşaat Mühendisliği Bölümü de ilk yıllarını Köprüköy'deki Ziraat Mektebi'nde geçirmiş ve 1984 yılında Balcalı kampüsüne taşınmıştır. İnşaat ve Makine Mühendisliği bölümleri ile Mühendislik Fakültesi adıyla başlayan fakültemiz 1982'de çıkarılan 73 sayılı KHK ile Mühendislik-Mimarlık Fakültesi adını almıştır. Bölümde lisans, yüksek lisans, doktora derecelerine yönelik mühendislik eğitimi sunulmaktadır. Lisans eğitim programı genel inşaat mühendisliği konularını, lisans üstü programlar ise anabilim dalları itibariyle çeşitli özel konuları kapsamaktadır. Bölümde 1992 yılından beri ikili öğretim yapılmaktadır. Ancak en son 2021 yılında ikinci öğretim öğrencileri kabul edilmiş olup 2022 itibari ile yeni gelen öğrencilerimizle normal öğretim programında eğitime devam edilmektedir. Bölümümüze ait bir idari kat ve iki laboratuvar binası bulunmaktadır. Bu iki laboratuvar binası içerisinde yapı malzemeleri, zemin mekaniği, yapı mekaniği, hidrolik laboratuvarları mevcut olup laboratuvar imkanları gün geçtikçe iyileştirilmeye çalışılmaktadır.
Fakültenin en eski ve en köklü bölümlerinden olan İnşaat Mühendisliği Bölümü yıllardır inşaat sektörüne birçok hizmetler sunmuştur. Sunulan hizmetler aşağıda başlıklar halinde verilmiştir.
MÜDEK Akreditasyonu
İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak, eğitim kalitemizi ulusal ve uluslararası standartlara uygun hale getirmek amacıyla Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) başvuru süreci başlatılmıştır. Bu süreç kapsamında, eğitim müfredatı, öğretim yöntemleri, laboratuvar altyapısı ve öğrenci gelişim süreçleri detaylı bir şekilde değerlendirilerek sürekli iyileştirme çalışmalarına yön verilmektedir. MÜDEK akreditasyonu ile, mezunların uluslararası geçerliliğe sahip mühendislik diplomasına sahip olmalarına katkı sağlanmakla birlikte bölümün eğitim kalitesinin sürekliliği sağlamak amaçlanmaktadır. Süreç boyunca akademik ve idari kadro ile öğrencilerin geri bildirimleri doğrultusunda gerekli iyileştirmeler yapılarak, sürekli gelişim anlayışıyla çalışmalar sürdürülecektir.